S. M. Margareta Puhar

Sestra Margareta Puhar se je odločila za življenje skupnosti v Frančiškovem duhu in utemeljila duhovnost nove mariborske kongregacije. Ob njeni smrti je bilo v kongregaciji 168 sester.

Po sledeh matere Margarete Puhar

Kratek življenjepis

 

6. marec 1818
Na Janževem Vrhu v župniji Kapela pri Radencih v Sloveniji se Jožefu in Tereziji, roj. Švagl, rodi Marija. Je druga od sedmih hčera. Marija se sreča z revščino že v domačih skromnih razmerah in
v petrazredni župnijski šoli v domači župniji. Pri stricu, lastniku velikega posestva in pivovarnarju v Deutschlandsbergu v Avstriji, postane skrbna in vestna gospodinja.

1. julij 1842
V Algersdorfu pri Gradcu se Marija pridruži skupini deklet, ki jo Cerkev kmalu prizna za novo redovno skupnost šolskih sester.

22. avgust 1844
Vstopi v noviciat šolskih sester v Algersdorfu, dobi ime s. Margareta.

1844 - 1864
Mlada redovnica se izuči šivanja in ročnih del ter izdelovanja cerkvenih oblačil. Pred prihodom v Maribor je predstojnica redovne skupnosti v Schwanbergu.

15. oktober 1864
Na prošnjo škofa Stepišnika, ki uresničuje željo svojega velikega predhodnika in prvega lavantinskega škofa Antona Martina Slomška, pridejo iz Algersdorfa v Maribor prve tri šolske sestre. S. Margareta je imenovana za predstojnico nove podružnice. Kljub težkim razmeram pogumno začne apostolat: vzgojo revne in zapuščene mladine.

13. september 1869
Podružnica v Mariboru se osamosvoji in s. Margareta postane prva vrhovna predstojnica nove redovne ustanove.

1869 - 1881
Ustanova se širi, vstopajo vedno nove sestre, vzgoja in pouk zajemata vedno več otrok, mladine in žena.

14. september 1881
Mati Margareta se odpove odgovorni vodstveni službi. Izmučena od skrbi in dela zboli ter dvajset let potrpežljivo prenaša hudo bolezen.

6. marec 1901
Mati Margareta Puhar, ustanoviteljica in prva vrhovna predstojnica Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja, umre v Mariboru na svoj 83. rojstni dan.