Sklep VII. plenarnega sveta Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja

10. september 2014 - 22:44

Četrto obvestilo

V drugem tednu zasedanja plenarnega sveta smo razmišljale o temah, ki so vse bolj navzoče in aktualne na naših srečanjih in v dokumentih naše kongregacije. Misijonsko dejavnost sester v DR Kongo je predstavila s. Mirjam Penić, sestra splitske province; o sodelovanju in delitvi redovne karizme z laiki je razmišljal dr. Viktor Papež OFM, član slovenske province Svetega Križa. S. Therese Ann Quigney, provincialna predstojnica lemontske province, je predstavila izkustvo evangelizacije in njihovih pridruženih članov, provincialna predstojnica s. Lucila Rodríguez pa izkustvo delitve karizme z laiki v argentinsko-urugvajski provinci.

Vzporedno s tem smo po skupinah in v plenumu intenzivno obdelovale vsebino delovnega gradiva.

V tem času se je odvilo tudi srečanje vrhovnega vodstva s provincialkami in regionalno predstojnico.

V sredo 3. septembra smo uživale ob programu kulturnega večera, ki so ga skupaj z laiki pripravile sestre mariborske province. Besede, slike, glasba in narodni običaji so nam na edinstven način pričarali lepoto in naravna bogastva majhne dežele Slovenije.

Zahtevno in odgovorno delo plenarnega sveta smo sklenile v petek 5. septembra. Na zadnjem plenumu je bil predstavljen Sklepni dokument VII. plenarnega sveta In boste moje priče do skrajnih mej sveta (Apd 1,8).

Plenarni svet smo sklenile z nagovorom vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović. Spomnila nas je na svetlobo štirih sveč, ki so bile prižgane ob začetku zasedanja in so nas spremljale vse te dni. Na simbolen način so predstavljale prisotnost in duhovno spremljanje prvih sester, ki so prišle iz Gradca v Maribor.

Zahvalila se je Bogu, da nas je spremljal in navdihoval te dni. Izrazila je hvaležnost vsem udeleženkam za aktivno in ustvarjalno sodelovanje. Posebej pa se je zahvalila sestrama mariborske province, s. Tereziji Tomazin, provincialni predstojnici, in njenemu svetu ter sestram skupnosti v materni hiši.

S. Klara nas je povabila, naj v naših srcih gori plamen evangeljskega veselja, da bomo svoj vsakdan živele s še večjim žarom in zavzetostjo v službi bližnjim, začenši v svojih skupnostih.

Nato smo se podale v cerkev materne hiše. Med molitvijo smo udeleženke prejele iz rok vrhovne predstojnice evangelij z nalogo in poslanstvom: Pojdite in bodite Njegove priče do skrajnih mej sveta (prim. Apd 1,8). Na simbolen način so bile s tem poklicane in poslane tudi vse sestre kongregacije, da izvršijo svoje misijonsko poslanstvo.

V soboto 6. septembra smo slovesno obhajali 150. obletnico prihoda prvih sester iz Gradca v Maribor. Evharistično slovesnost je v mariborski stolnici vodil p. Stane Zore OFM, provincialni minister slovenske frančiškanske province, ob somaševanju drugih duhovnikov. Poleg udeleženk plenarnega sveta so se slovesnosti udeležile sestre mariborske, tržaške in avstrijske province ter predstavnice graških šolskih sester.

S sveto mašo smo se zahvalile Bogu za malo seme karizme naše kongregacije. Po svoji skrivnostni Previdnosti ga je prihranil za nas, šolske sestre sv. Frančiška, za naš skromni začetek – štiri sestre, mala hišica in šest revnih otrok. Posejal ga je na rodovitna tla slovenske zemlje. Po svoji milosti je dal, da se je razvilo v razvejano drevo, v čigar senci so mnogi našli in še danes najdejo tolažbo, zaščito in pomoč.

Skupaj smo prosili Gospoda, naj razsvetljuje nadaljnjo pot naše kongregacije, da bi našle nove načine naše prisotnosti v svetu in misijonarskega poslanstva do najpotrebnejših, da bi mogle živo in veselo pričevati za evangelij današnjemu človeku.

Nato je bil v priložnostni akademiji uprizorjen prihod in prisotnost sester v Sloveniji, od koder so svoje misijonsko poslanstvo razširile v še drugih štirinajst dežel sveta.

S skupno agape je bila sklenjena slovesnost te visoke obletnice naše kongregacije.

Drage sestre, vaše molitve in odzivi so nam bili znamenje, da ste z zanimanjem spremljale zasedanje plenarnega sveta, zato se vam še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Mir in dobro!

Skupina za obveščanje

6. september 2014 - Fotografije slovesnosti