Romanje - VII. plenarni svet

5. september 2014 - 20:01

VII. plenarni svet Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja

V nedeljo, 31. avgusta dopoldne, in v ponedeljek, 1. septembra popoldne, smo poromale v kraje, ki so povezani z zgodovino naše kongregacije.

V nedeljo smo se odpravile v majhno vasico Kapelo, ki se razprostira po gričih blizu meje z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško ter nam nudi čudovit razgled na griče Slovenskih goric. Tu se je 6. marca 1818 rodila naša ustanoviteljica mati Margareta Puhar. Marija Puhar, kot so jo poimenovali pri krstu, je druga od sedmih hčera staršev Jožefa Puharja in Terezije Švagl. V domači župniji je sprva obiskovala slovensko šolo, kot dekle pa se je preselila k svojemu stricu v Deutschlandsberg v Avstrijo.

V tamkajšnji župnijski cerkvi, posvečeni sv. Mariji Magdaleni, smo sestre skupaj z domačini sodelovale pri sveti maši. S. Terezija Tomazin, provincialna predstojnica mariborske province, je vernikom na kratko predstavila zgodovino naše kongregacije. Povedala je, da letos obhajamo 150. obletnico prihoda prvih sester iz Gradca v Maribor.

Po sveti maši smo si ogledale kraj, kjer je nekoč stala rojstna hiša Marije Puhar.

Ko smo se vračale v Maribor, smo obiskale dve pokopališči, pomembni za našo zgodovino. Na pokopališču Pobrežje smo ob sestrinskem grobu molile za vse sestre, ki so tam pokopane, pa tudi za mater Margareto Puhar ter 68 sester, pokopanih na starem mestnem Slomškovem pokopališču, ki je bilo opuščeno. Nato smo šle na pokopališče v Kamnico. V tem kraju blizu Maribora je bila hiša, kjer so se zdravile sestre, obolele za tuberkulozo. Tudi tam smo molile za vse pokojne sestre s priprošnjo, da bi Božja Previdnost še naprej vodila našo kongregacijo.

V ponedeljek smo se podale na pot v Gradec, v Avstrijo, kjer se je julija leta 1842 Marija Puhar pridružila skupini učiteljic. Vodila jih je Antonia Lampel in leta 1843 ustanovila Šolske sestre III. reda sv. Frančiška. Leta 1844 je Marija Puhar v tej skupnosti postala sestra z imenom Margareta in ostala članica te skupnosti 25 let.  Leta 1860 je bila imenovana za predstojnico skupnosti v Schwanbergu. Dne 15. oktobra leta 1864 je bila v prvi skupini sester poslana za predstojnico na novo podružnico v Maribor.

V Eggenbergu pri Gradcu nas je toplo sprejela vrhovna predstojnica graških sester, s. Petra Rosenberger. V samostanski kapeli smo imele priložnost moliti na grobu s. Frančiške (Antonie) Lampel in nato prisluhniti predavanju s. Andree Petz o zgodovini graške kongregacije in njihovi ustanoviteljici s. Frančiški. Predavanje je iz nemščine v italijanščino prevajala s. Veronika Supan. Predstavitev je zajemala čas med leti 1842 in 1870, ko je s. Marija Margareta Puhar živela v tej skupnosti.

Po molitvi večernic v treh jezikih, nemškem, italijanskem in slovenskem, ki smo jih molile skupaj z graškimi sestrami, smo v veselem sestrinskem razpoloženju skupaj povečerjale.

Skupina za  obveščanje

Maribor, 5. september 2014